Tyberchamps

Onenigheid binnen de familie.
I

n het huidige dorp Seneffe vindt men, midden op een heuvel van weilanden en velden, het gehucht Tyberchamps. We keren terug naar 1735. De heerlijkheid en vrije leen van de provinciestad Nijvel is ongeveer 1000 bunders groot (+- 1400 hectare) en wordt begrensd door de heerlijkheden van Buisseret, Seneffe, Scaillemont en Familleureux.

Het bestuur van de heerlijkheid besaat uit een schout, een burgemeester, vier schepenen en één agent: het bestuur van de onderdanige heerlijkheid van Buisseret bestaat uit drie bijkomende schepenen.

Naast tien procent op elke verkoop van onroerend goed, bezit de Heer ook de volledige rechtsbevoegdheid – hoog, midden en laag-, en erfelijke rentes op tarwe, haver, zilver, wijn, bier, kapoenen (gecastreerde haan) en kippen. Slechts één lokaal is vrijgesteld van alle taksen: de lokale herberg.

N

a de huizen van de Feluy, de Bousies, de Rubempré, de Reusse en de Ryckewaert komt de heerlijkheid in 1742 tot het huis Arrazola de Oñate.

Maar de overerving gebeurt niet zonder slag of stoot en neemt uiteindelijk meer dan zeven jaar in beslag.

Na de dood van heer Philipppe de Ryckewaert neemt zijn zuster-douairière Françoise op 30 december 1735 het volle bezit van de heerlijkheid Tyberchamps over. Haar zoon, Philippe Arrazola de Oñate, betwist dit echter en wijst op Philippe de Ryckewaerts testament: hij zou zijn neef als enige erfgenaam hebben aangeduid.
Pas na uitspraak van de Raad van Brabant op 25 januari 1742 kan Philippe in zijn rechten treden.

V

anaf 1754 wil Philippe Arrazola de Oñate zijn heerlijkheid verkopen.  Maar ook deze overdracht loopt niet van een leien dakje en zorgt wederom voor onenigheid in de familie.

Philippe’s broer, Jean André Arrazola de Oñate de Gomont, wil namelijk voorkomen dat de heerlijkheid uit de familie verdwijnt. Na de gefaalde rechtszaak die hun moeder voerde, probeert ook Jean André Tyberchamps aan Philippe te onttrekken.

En wederom komt het tot een rechtszaak  voor de Soevereine Raad van Brabant. Echter, ditmaal zal er geen volledig arrest uitgesproken worden omdat Jean André al tijdens de procedure toegeeft geen enkel recht te bezitten op de heerlijkheid van Tyberchamps.

Met enige vertraging verkoopt Philippe op 20 oktober 1759 Tyberchamps voor 33.000 florijnen aan Ignace Charlé. Ter vergelijking: een gemiddeld gezinsinkomen ligt op dat moment rond de 1.098 florijnen per jaar. Mozart verdient tussen 1781 en 1791 nooit meer dan 3.800 florijnen per jaar.

Contacteer Ons

Heeft u zelf nog bijkomende vragen of informatie? Neem dan via dit formulier contact met ons op!

Not readable? Change text. captcha txt